Verimli Ders Çalışma
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri İle ilgili Pratik Bilgiler
1)Derslerinizi size uygun gelen saatlere yazınız.
2)Çalışmaya başlamadan ve çalışma sonunda roman,hikaye okumaya özen gösteriniz.
3)Düzenli beslenin ve düzenli uyuyun.
4)Derse başladığınızda önce konu başlıklarını (alt başlıklar dahil)inceleyiniz.Böylece neyi öğrendiğinizi bilir ve konuya kendinizi daha rahat şekilde motive edebilirsiniz.
5)Konuyu sonuna kadar geriye dönüş yapmadan en az iki defa hızlı bir şekilde çalışınız.Konunun bir bütün olarak zihninize yerleşmesi,bilgiler arasında kopukluk olmaması ve kolay hatırlanmasını sağlar.
6)Sözel dersler için her konu başlığı altındaki önemli yerleri birkaç cümle ile not ediniz.(Not alırken kendi cümlelerinizi kullanmaya özen gösteriniz.)
7)Notlarınıza bakarak konuyu tekrar ediniz.Tekrarlarınızda kendi cümlelerinizi unutmayacak şekilde dikkatlice çalışınız.(İnsanlar kendi kurdukları cümlelerle yaptıkları çalışmayı unutmazlar)
8)Sayısal dersler için,önce çözümlü soruları çözüme bakarak tek tek çözünüz.Daha sonra çözüme bakmadan aynı soruları tekrar çözünüz.(Bu şekilde çalışma sizin anlama ve anladığınızı test etme yeteneğinizi geliştirir.)
9)Çözdüğünüz soruların rakamlarını ve ifadelerini en az iki defa değiştirerek tekrar çözünüz.(Bu çalışma sizin konu ile ilgili gelebilecek benzer sorulara karşı "çabuk anlama ve çabuk çözebilme"yeteneğinizi geliştirir.)
10)Hafta sonları derslerinizin genel tekrarını yapınız.Böylece derslere sürekli hazır olursunuz ve unutmayı en aza indirirsiniz.
11)Konu bitimlerinde o konu için en az 10,en fazla 20 sorudan oluşan bir deneme sınavı hazırlayınız.(Araştırmacı kimliğe sahip olma ve araştırarak öğrenme yöntemi,öğrendiklerinizi akılda tutmanın en iyi yoludur)
DERS ÇALIŞMA PROGRAMINIZ NASIL OLMALIDIR?
Sınava hazırlanan öğrencinin hedefine ulaşabilmesi için mutlaka ders çalışma programı olmalıdır. Ders çalışma programı öğrencinin hangi derse ne kadar süre ve nasıl çalışacağı konusunda rehberlik eder. Ders çalışma programı yapan öğrenci kararsızlık yaşamaz, “Ne yapacağım?” diye düşünerek zamanını boşa harcamaz. Hedefinize ulaşmak istiyorsanız mutlaka kendinize uygun ders çalışma programınız olmalıdır. Çünkü ders çalışma, plan ve program olmadan sürdürülebilecek bir etkinlik değildir. Peki planlı çalışmak neden bu kadar önemli? Plan yapmak size neler kazandırır?
Hedefinize ulaşmak için izleyeceğiniz yolu bileceğinizden kendinizi rahat ve huzurlu hissedersiniz.
Hangi derse ne kadar çalışacağınızı bileceğinizden panik yapmazsınız. Bir derse çalışırken, zihniniz diğer derslere kaymaz. Dikkatinizi daha kolay toplarsınız.
“Ne yapacağınız? Ne yapmayacağınız?” belli olduğu için motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz.
Sürekli hedefinizi hatırlarsınız ve yaşamınızı disipline edersiniz.
“Ne çalışacağım?” diye düşünerek kararsızlığa düşmez ve zaman kaybı yaşamazsınız.
Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” atasözünde olduğu gibi ders çalışma programı da öyledir. Her ne kadar da öğretmenleriniz size birtakım ders çalışma programı önerse bile, o program size bire bir uymayacaktır. Önerilen her ders çalışma programının size rehberlik etmek amacıyla yapıldığını bilmelisiniz. Başkasının giysisi size nasıl uymuyorsa, ders çalışma programı da uymayacaktır. Ancak ders çalışma programı konusunda birtakım önerilerimiz olabilir. Bunlar sizin işinizi kolaylaştırmak içindir.
Herkesin bedensel, zihinsel, duygusal yapısı kendine özgüdür. İlgi ve yetenekler açısından her insan farklıdır. Sizin isteyerek çalıştığınız ve hemen öğrendiğiniz bir dersi, bir başka arkadaşınız sevmeyebilir ve zor öğrenebilir. Bu nedenle bir ders ya da konu için ayrılacak süre, kişiden kişiye göre değişir. Bir konuyu öğrenmek için ayırmanız gereken süreyi kendi özelliklerinize göre belirlemelisiniz.
Ders programınızı 3 aşamada hazırlayabilirsiniz.
-
Her dersten çalışmanız gereken konuları saptayın.
-
Çalışmanız gereken ders ve konuları, haftanın günlerine bölerek yerleştirin.
-
Okuldan geliş zamanı ile uyku saatleri arasında kalan çalışma sürenizi belirleyin.
Ders çalışmada verim elde etmek için 40 dakika ders çalıştıktan sonra, 10 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz. Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz.
Hazırlanan bir programın öncelikle şu sorulara yanıt verebilmesi gerekir:
Ne zaman çalışmalıyım?
Neyi çalışmalıyım?
Ne kadar çalışmalıyım?
Nasıl çalışmalıyım?
Hazırlayacağınız programın uygulanabilir olabilmesi için her hafta değişen kişisel ihtiyaçlarınızı ve durumlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.
Verilen program, dershaneye ya da okula giden bir öğrenci düşünülerek hazırlanmıştır. Eğer evde iseniz sabah erken kalkmalı ve çalışma planınızı ona göre ayarlamalısınız.
İyi Bir Ders Çalışma Programının Taşıması Gereken Özellikler
-
Ağır değil, esnek bir yapıda olmalıdır.
-
Aynı güne ait aynı dersler üst üste konmamalıdır.
-
Bir derse ait süre 4-5 saat gibi uzun bir zamanı almamalıdır.
-
Öğrenmekte zorlanılan dersler programın ilk saatlerine, kolay öğrenilen dersler programın son saatlerine konulmalıdır.
-
Programda dersin zorluk derecesine göre 10 veya 15 dakikalık dinlenmelere yer verilmelidir. Ancak bu dinlenmelerde tv, bilgisayar ya da cep telefonu ile ilgilenilmemelidir.
-
Hazırlanan program zorunluluktan değil, bir amaç için, isteyerek uygulanmalıdır.
-
Programın içeriği öncelikle konu tekrarına, çoğunlukla ise ders çalışmaya ayrılmalıdır.
-
Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar programa yansıtılmalıdır.
-
Sene başındaki program yapısı ile sene ortası ve sene sonundaki program yapısı birbirinden farklı olmalıdır.
-
Zaman 40 dk. ders, 10 dk. tekrar ve 10 dk. dinlenme şeklinde programlanmalıdır.
-
Her gün düzenli olarak o gün öğrenilen derslerin tekrarı için zaman ayrılmalıdır.
-
Günlük tekrarların uykudan bir önceki zaman dilimine yerleştirilmesi gerekir.